Новини от миналото: Хераклея Синтика разкрива личността на загадъчен пълководец

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Надпис върху каменна плоча, открит в Хераклея Синтика до Петрич, разкрива ценна информация за римската история от времето на император Траян. Учените там успяха да разкрият едни от най-ранните пластове на града, който през вековете е минал през няколко унищожителни катаклизми.

Величественият форум, унищожен от земетресение през 4-и век, далеч не е единственият. Под него учените успяха да разчетат историята на града от самото му начало.

Площадът е от втори - трети век. Той е затрупан след унищожителен пожар, това е нивото на следващия площад. За своите 9 века история, Хераклея има поне 6 строителни периода. Всеки след унищожителен катаклизъм. Но животът тук е по-упорит.

Да открият няколко надстройки на централния форум - не би било изненада. Но това, което не са очаквали да открият в рамките на площада, са тези две огромни цистерни за вода.

"С тухлен полуцилиндричен под, замазани са отвътре с една много хубава падналата мазилка. Това е хидрофобна мазилка", заяви доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на археологическите разкопки.

Хераклейци са хващали изворна вода чак от Беласица и изглежда в кратера на вулкана, в който се намира града, това е било най-удобното място за цистерните. Вероятно и като застраховка срещу сухи дни.

"Освен това водата от извори до тук те вече могат да я разпределят по гравитация в другите части на града", допълни доц. д-р Людмил Вагалински.

Цистерните са служили на хераклейци до самия край на града. Но при последното унищожително земетресение огромен камък пробива здравия им свод. Вътре учените за първи път попадат на човешки останки. Поредният труден въпрос за учените - какво са правили петимата младежи там.

"Едното е, че са търсили укритие от земетресението в ревизионната шахта, защото сводът е сравнително здрав. Второто е, че биха могли да загинат след земетресението, малко след това идва приливната вълна , която не очакват", добави проф. д-р Людмил Вагалински.

Но проучванията им дават други отговори, много по-категорични. Като този надпис върху камък, преизползван за строителството на сграда от втори век. В него разчели историята на един от най-известните пълководци на император Траян. Личността му до сега беше забулена в догадки.

"Това касае цялата история на Римската империя, разбираме цялата му биография", каза още доц. д-р Людмил Вагалински.

Друг надпис пък изброява приетите през 214-15 година за задължителното спортно-военно обучение. Половината от младежите са с тракийски имена. Което означава, че макар и бавно траките са успели да постигнат по-високо социално положение в града.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад