Новият политически сезон

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Депутатите се събират на първото си заседание след ваканцията. Днес трябва да стане ясно дали управляващите от ГЕРБ ще успеят да съберат необходимите 120 подписа за внасяне на предложение за свикване на Велико народно събрание и изготвяне на нова конституция.

"Народното събрание има да върши своята работа, правителството има да върши своята работа", каза Мануил Манев от ГЕРБ. Той обясни, че са поставили възможностите за разговори по новата конституция и свикването на ВНС и сега ще се работи именно по тях. Ако колегите му, които са заявявали, че искат радикална промяна, смяна на системата и рестарт, сега имат възможност, заяви той. За протестите депутатът коментира, че всеки има право да протестира, но тава да се правят метежи е малко по-странно от протести.

Александър Сабанов от ВМРО обясни, че всеки един български народен представител е представител на народа и е нормално да е притеснен когато крещят "оставка" пред прозорците. "Въпросът е колко хора са ни избирали като народни представители и колко викат пред сградата на Партийния дом", каза той. По негово мнение представителността на протеста не е толкова голяма, колкото е представителността на народните представители. Всеки има право да протестира, винаги ще има недоволни от властта, заяви депутатът.

"БСП категорично подкрепя протестите на улицата, подкрепяме основните искания. Това са оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори", каза Димитър Данчев от БСП. Той обясни, че от левицата отдвна считат този парламент и излъченото от него правителство, че са изчерпали своето обществено доверие и смятат, че в тази ситуация не е редно това упрвляващо мнозинство да взима управленски решения, още по-малко да предлага нова конституция.

"Ние още от самото начало обявихме, че подкрепяме протистите, подкрепяме исканията на хората за промяна", обясни Пламен Христов от "Воля". Депутатът каза, че няма как да подкрепят опитите и успеха на някои "провалени политици" да яхнат протеста, няма как да подкрепят и блокадите. Според него е жалко, че този протест, започнал с хора с идеални цели, сега вече е отвратил именно тези хора с тези "паразити".

Вижте още коментари на депутатите във видеото!