Новото правителство и подготовката на вота

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За очакванията към служебното правителство, скандалите в политиката и как ще се нареди политическият пъзел след предсрочните избори – анализ на Валентина Войкова, Елена Дариева и Мирослав Севлиевски.

Първите действия на служебното правителство показват, че се започва с един отговор на обществените очаквания да се направи своеобразна ревизия на харчовете, направени от финансовия министър през последните 9 месеца. Това обаче може да се интерпретира и като известен знак за реваншизъм, доколкото ударите са насочени както към финансовата политика, така и към Министерство на вътрешните работи, чиято функция е да гарантира провеждането на честни избори, коментира социологът Елена Дариева.

"Смятам, че това ще бъде една от централните теми в предстоящата предизборна кампания. Много ще слушаме за това честен ли е вотът. Известен фалстарт на служебния кабинет е, че се започва с такава дълбока криза, която действа деморализиращо, предвид и станалите известни разкрития от последните дни, защото това води до една ерозия на доверието, което и без това беше разклатено. И всичко това на фона на едни предсрочни парламентарни избори, които бяха нежелани за най-голямата част от българското общество."

По думите на журналиста Валентина Войкова министърът на вътрешните работи беше ябълка на раздора.

"Аз не мога да коментирам качествата нито на вътрешния министър, нито на Живко Коцев, но е добре политиците да не се упражняват непрекъснато на гърба на една или друга фигура. Направи ми впечатление, че синдикатът на МВР застана ясно и категорично в подкрепа на Калин Стоянов, което може би има някакво значение и може би е добър атестат за този министър."

Според анализатора Мирослав Севлиевски МВР няма работа в политиката и няма работа в изборите.

"Цялата българска избирателна система е конструирана така, че да има много възможности да се контролира и да се пречи на МВР да участва в изборите. Големият въпрос днес е този Министерски съвет, който се закле вчера, да е наясно какво е свободни, демократични, честни и истински избори."

Вижте целия разговор във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад