Пожарът в Универсалната зала в Скопие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера пожар унищожи Универсалната зала в Скопие, която е копие на сградата на изгорелия през 1983 година софийски цирк и е изградена като дарение от България. Съоръжението е построено в рамките на 10 месеца и е пуснато официално в експлоатация на 10 януари 1966 г. като център за организиране на различни културни събития.

Залата, която доскоро в Скопие беше наричана символ на града, е построена след земетресението в Скопие на 26 юли 1963 година, в което над две трети от града са унищожени, човешките жертви са над 1000, а десетки държави изпращат помощи за възстановяване на града.

В студиото на "Денят започва" е Драгомир Драганов, автор на филм за Универсалната сграда.

"Тази сграда е един от символите на Скопие и не само това, но и един от символите на международната солидарност, защото нейната поява е свързана с последиците от трагичното земетресение през 1963 г."

Драганов разказа, че методът, по който е разгърнат нейния купол е признат за изобретение, а в същността си сградата представлява преместваемо съоръжение - можело е да бъде разглобявана и премествана на друго място.

По думите му е нелепо да се твърди, че причината за пожара е старата електрическа инсталация, която, според него, много отдавна е била изключена, предвид на това, че от 7 години в сградата са преустановени всички дейности, "замразена" в очакване на реализация на проекта за нейното възстановяване.  

Какви са щетите и версиите за избухването, за това разговаряме по вайбър и с Атанас Величков, главен редактор на сайта “Трибуна.мк”.

"В момента текат нормалните за нашите ширини разпри за това кой е виновен, кой трябваше да вкара в действие този план за възстановяване на сградата, която не функционира повече от 10 години. Най-оптимистичните прогнози са, че ще се направи всичко възможно до 2028 г. до започване на проекта "Скопие - европейска столица на културата", залата да бъде готова, но след вчерашния инцидент това е почти невъзможно."  

Вижте целия разговор с нашите събеседници във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад