Няма опасност от хиперинфлация в България според представителя на Световната банка у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година прогнозира Световната банка.

В ефира на "Бизнес.БГ" постоянният представител на СБ у нас Фабрицио Дзарконе изтъкна, че в България няма почва за образуването на хиперинфлация. По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават. За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени, изтъкна представителят на Световната банка у нас.

Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе.

В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса, смята той. Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.

Основният проблем, според Дзарконе, остава бедността у нас. Брутният вътрешен продукт на България е една 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото, изтъкна той.

Цялото интервю на Илина Бисерова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад