Юлиан Попов: Енергийната система трябва да е по-малко зависима от газ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нов обрат по Плана за възстановяване - кабинетът има намерение, Планът да бъде отново редактиран. Идеята да изграждаме Парогазова централа, чрез която да заместим част от въглищните централи в Маришкия басейн може да отпадне.

Българският План за възстановяване все още не е одобрен от ЕК заради спорните политики в два сектора - енергетика и правосъдие. Затова през декември България поиска отсрочка по преговорите.

"Разумно е да се откажем от парогазовата централа, видяхме колко са уязвими енергетиките на ЕС, когато се повиши цената на газа. Ние трябва да се предпазим не само то зависимост от руски газ, а и по принцип енергийната система да е по-малко зависима от газ. Трябва да се преосмисли каква е ролята на газа в европейския преход", заяви пред Бизнес.БГ Юлиан Попов, председател на борда на Европейския институт за ефективност на сградите, политически съветник на Европейската климатична фондация.

Изградените парогазови централи могат да са малки и да имат главно балансираща роля заради увеличението на възобновяемата енергия

"ЕК греши много сериозно в основната си постановка за това, че газът е преходно гориво. Не е преходно гориво и това се оказва от самата практика, а не от желанието на зелени активисти. Виждаме, че затварянето на въглищни централи не води до повишаването на производство на електричество от газ", подчерта експертът.

Преработването на отпадъци също е вариант, но те произвеждат много малка част от електроенергията.

"Има едно голямо объркване на европейско равнище каква е ролята на водорода в бъдеще. Няма как ние да прехвърлим една парогазова централа един ден да работи изцяло на водород. Това трябва да е зелен водород и икономиката на такъв преход просто не работи", заяви Попов.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад