НЗОК вече не заплаща изцяло иновативно лечение на късен Паркинсон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди години НЗОК започна да заплаща изцяло иновативно лечение на болните в напреднал стадий на Паркинсон. До края на миналата година. Така пациентите, на които им се налага операция за имплантиране на устройство за дълбоко-мозъчна стимулация или подмяна на батерията на устройството, биват неприятно изненадани - оказва се, че трябва да заплатят 6 хил. лева. За съжаление за част от хората, предимно пенсионери, сумата е непосилна.

Алекс Донев ни среща с едно семейство, сблъскало се с тази трудност - Евда Бирова-Кръстева, диагностицирана с Паркинсон и нейната дъщеря Мария Кръстева.

Гост в студиото на "Денят започва" е проф. д-р Красимир Минкин, специалист-неврохирург от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Тези импланти може да оприличим на пейсмейкърите за сърце, само че, това е пейсмейкър за мозък, след време може да се изтощи батерията. Средният живот на незареждащите се батерии е около 4 години, смяната е елементарна и отнема половин час. Не е хирургична трудност, но представлява финансов проблем, защото не се сменят само батериите, а целият генератор. това е скъпата част от импланта и е около 90% от цената му. Това обясни д-р Минкин.

"Ние въведохме доста трудно метода в България през 2013 г. и тогава трябваше със средства на пациента да бъдат закупувани тези устройства. През 2019 г. за щастие, след дълга борба с НЗОК, методът беше напълно финансиран и нито един от имплантираните пациенти след 2019 г. не е заплащал и стотинка."

Той сподели изненадата си, че някой връща нещата "крачка назад", като изисква заплащане на 10% от цената, което е около 6000 лв., след като вече сме в унисон с Европа, където този метод се покрива напълно.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад