Окончателната оценка на Венецианската комисия може да се очаква през декември

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разпространената днес от медиите оценка на Венецианската комисия към Съвета на Европа за проекта за нова конституция на България  е междинна, заяви в студиото на „Светът и ние“ Мария Спасова, новоназначеният постоянен представител на страната ни в Съвета на Европа. Тя ацентира на този факт, тъй като предстои етап на обсъждане в Народното събрание, в Министерството на правосъдието и други държавни органи. Оценката е пристигнала във външното ни министерство в петък вечерта, уточни посланик Спасова.

В междинното си становище Венецианската комисия отчита някои положителни моменти : например, че в проекта са намерили място някои от досегашните препоръки на комисията, както и засилващите се социално-икономическа права. Комисията обаче смята за необходимо да се насърчава на раждаемостта.

Въпреки някои положителни оценки по отношение на съдебната власт, комисията дава нови препоръки в тази област.

Критиките засягат преди всичко липсата на широк обществен дебат за новата конституция, както и намерението да се намали наполовина броят на депутатите – до 120.

Все още не е сигурно кога ще бъде окончателното произнасяне на Венецианската комисия, уточняват се някои елементи. Най-вероятно, по думите на Спасова, то ще бъде през декември, след което то ще бъде подложено на нов сериозен анализ .

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад