Оля Ал-Ахмед: Семейството ми в Судан попадна в центъра на боевете, евакуира се много трудно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Судан е пред огромна хуманитарна катастрофа - няма ток, няма питейна вода, болниците са на абсолютно изчерпан капацитет, няма лекарства, защото не могат да бъдат внесени, а 72-часовото примирие не се спази. Това заяви в "Денят започва" журналистът от судански произход Оля Ал-Ахмед.

Тя разказа за сложната евакуация на близките ѝ, които се оказали в центъра на сраженията.

"Голяма част от моето семейство се намираше не просто в Хартум, а в центъра на боевете, защото там се намира къщата на моите чичовци. Аз в Судан имам трима чичовци, шест лели и 43-ма първи братовчеди и братовчедки - цялото ми семейство е там. И те успяха да се евакуират много сложно, защото там се стреля на месо по пътищата, не знаеш кой стреля. Но въпреки това са успели да се евакуират в трите града, които в момента са относително спокойни", разказа тя.

В ефира на "Денят започва" Оля Ал-Ахмед призова Червения кръст, Червения полумесец и ООН да организират хуманитарна помощ.

"В момента чужденците се евакуират, но какво става с бледния судански народ, те са в капан. За тях предстоят едни много тежки делници и много тежка съдба. Конфликтът се дължи на борба между двама генерали за борба, пари, власт и златото на Судан. Много ме боли. Това е моето отечество, родината на моя баща. И много ме боли, че от това страда населението, страда нещастният невинен народ. В момента там е глад и мисля, че вече е време за хуманитарни помощи", каза тя.

Над 20 000 суданци вече са прекосили границата с Чад като се очаква до дни 100 000 да я прекосят. Търсенето на убежище в Египет е по-сложно, защото без виза там могат да влизат само жени и деца.

"Знаете ли какви са картините - хората вървят пеша към границата на Чад с един багаж на главата", каза Оля Ал-Ахмед.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад