Терминал 3 ще бъде построен и въведен в експлоатация до 2030 г.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Терминал 3 ще бъде построен и въведен в експлоатация до 2030 г., което означава, че работата по неговото проектиране вече започна, каза комуникационният директор на летище София Росен Бъчваров.

Готови сме с концептуален проект. След няколко седмици ще го покажем на публиката. Ние проектираме и специална зала за събития. Опитваме се да направим летището социално място. Терминал 3 е много важен от гледна точка на перспективите пред летището по две причини. Първата е комфортът на пътниците. Втората е развитието на капацитета на летището. Строителството ще започне в края на 2026 – началото на 2027 г., обясни Бъчваров.

И допълни, че пътникопотокът расте, но трафикът не е достигнал нивата от 2019 г.

„Ако 2019 беше предпандемичен бенчмарк, той все още не е достигнат. За първите няколко месеца на 2023 г. данните се колебаят от преди пандемичните нива. В началото, когато бяха платени на държавата 660 млн. лв., това влече след себе си и поредица от загуби. Първите две години са свързани с финансови загуби заради това първоначално плащане и стратегическото решение никой да не бъде уволняван на летището. Тези загуби ще трябва да бъдат компенсирани през следващите години. Ще бъдат компенсирани с увеличаване на приходите и намаляване на разходите или с по-качествено управление“, коментира Бъчваров.

Той подчерта, че цените на билетите неизбежно ще растат. И билетите по 9,99 евро в следващите две-три години ще са безвъзвратно забравени. Причините са натрупаните загуби заради пандемията, новата екологична регулация на ЕК, цените на енергоносителите, обясни той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад