Опасна пешеходна пътека в с. Скравена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Опасна пешеходна пътека застрашава живота на жителите на село Скравена. Участъкът не веднъж е предизвиквал инциденти с фатален край, но реакция от страна на институциите до този момент не е имало. 

В с. Скравена има около 2000 души. Една трета от тях живеят в местността "Паланката", която е отделена от селото от международен път Е-79. За да стигнат центъра на Скравена, където се намират училище, детска градина, аптека и магазини, хората ежедневно пресичат главния път. Но със страх. Такъв е случаят и на Гергана.

Гергана Минкова, жител на село Скравена: "Живея в центъра на селото и се налага често да пресичаме тази зона тук за Паланката, защото въздухът е много по-хубав, по-спокойно е за децата, обаче пресичането е много трудно.

Ако случайно евентуално някой реши да ни даде път, следващият шофьор го застъпва, почва да му свирка и изпреварва, както винаги ние се движим по 5-6 жени с майки с колички и последните две не могат да пресекат спокойно и нас ни е страх и седим примерно по 20-30 минути да пресечем от едната страна до другата.

Много деца, които учат тук в скравенското училище, в детската градина задължително трябва да има човек с тях да пресекат, те самостоятелно не могат да пресичат."

Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики: "Това е един много натоварен международен път, по който минават изключително голямо количество тежкотоварни камиони, автобуси и друг трафик, тя е много лошо маркирана, липсват задължителните пътни знаци, които би следвало да са тук в обхвата на тази пешеходна пътека и да предупреждават водачите още от далече, че ето тук може да пресекат хора."

Това е и единствената пешеходна пътека, която свързва селото с местността "Паланката". Трагични инциденти в участъка не липсват, а хората от селото от години предупреждават за опасната отсечка.

Николинка Маринова, жител на село Скравена: "На това място преди 45 години моят баща е претърпял пътно произшествие, след 6 месеца той е починал. Мога да кажа, че това място се пресича със страх, нито могат да преминат деца, нито възрастни хора, защото не се спазват изобщо изискванията и знаците, които трябва да се спазват от пътните превозни средства."

Християна Вълова, жител на село Скравена: "Проблемът е голям, аз имам познати, които живеят в Паланката и до ден днешен не смея да пресека пътя от страх, тъй като стават инциденти, миналата година моят комшия загина точно на това място поради несъобразена скорост или ако едната кола в посоката спре, другата продължава да изпреварва и се застрашава живота.

СХР транспортни политики: "На първо място трябва да се поставят задължителните като минимум пътни знаци, на второ място за нас е най-разумно тук да се изградят изкуствено изпъкнали напречни неравности или легнали полицаи.

Поставихме този въпрос пред АПИ, имаме тяхното уверение, че в рамките на до 3 седмици този проблем тук ще бъде коригиран, включително сме поели ангажимент ние, като НПО, да подарим необходимите пътни знаци за този пътен участък."
                                                                                                                                                   Софи Цветкова

                                                                                                                                                       

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад