Радостина Жекова: Няма механизъм, който да следи каква стока влиза у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това, което притеснява българските зърнопроизводители и част от европейските колеги, е вносът, който влиза в Европейския съюз. Факт е, че в България произвеждаме около 13 млн. тона стока годишно. Тази стока в момента се намира по складовете на българските земеделски производители. Това каза в „Денят започва“ Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Като се внесе стока от Украйна или трети страни, стоката остава в България, не стига до страните, които имат нужда и това определено води до сътресения на пазара“, добави тя.

Жекова допълни, че исканията на българските земеделци са няколко. Те искат да знаят какво влиза в страната, къде се съхранява, как се преработва и как излиза от България.

По думите ѝ българската държава няма механизъм, по който да следи каква е стоката, която влиза у нас. Разчита се на анализи, които са направени в други държави.

„Смесването на партиди на българско производство и украинска стока, би било пагубно за имиджа, който имаме в световен мащаб“, обясни тя. 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад