Опасност от лавини в Пирин

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Висока е лавинната опасност в Пирин планина след падналия снеговалеж от последното денонощие. Затова предупреждават от Българската лавинна асоциация.

Снежната покривка в планината е 60 см. Условията за практикуване на зимни спортове са добри, но много от хората излизат извън зоните, за да търсят по-висок адреналин, а там дебнат и много опасности.

"Почти навсякъде има лавинни улеи, скални прагове, опасност от изгубване. Така че, апелираме да не се излиза извън маркираните ски писти", заяви в "Денят започва" по БНТ планинският спасител в Банско Атанас Укев.

Според него, новият сняг в комбинация със силния вятър са много сериозна предпоставка за образуване на лавини, тъй като преместеният сняг от една точка на друга губи здравината на кристалите и снегът става много нестабилен.

"Дълбоки навевки, негостоприемни склонове и участъци - това са сериозни рискове", допълни спасителят.

Приложението на Планинската спасителна служба, което всеки може да изтегли на телефона си, показва къде се намира въпросният пострадал или загубен човек. Само с един бутон може да подадем нашата локация на дежурния спасител в централния денонощен пост. Не изисква интернет впоследствие, защото изпраща координатите чрез есемес.

Атанас Укев напомни, че планинската застраховка е важна, защото планинското спасяване е услуга, която се заплаща и струва страшно много ресурси.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад