Проф. Александрова: Не може да очакваме, че ваксините ще ни върнат веднага предишния начин на живот

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има данни, че щамът от Великобритания вече е на много места по света. Нови варианти на вируса и негови мутации ще се появяват и това само по себе си не бива да бъде повод за тревога, заяви в "Денят започва" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Учените продължават да следят ситуацията, но за момента няма данни, че новият щам причинява някаква много по-сериозна клинична причина, няма данни, че е и по-лека обаче. Ако новият щам се разпространява по-лесно, това би натоварило повече здравната система, отбеляза проф. Александрова.

Тя обясни, че наблюденията показват, че разработените ваксини ще повлияят и новите щамове. "По принцип всички разработвани към момента ваксини, които са над 200, са разработени въз основа на оригиналния щам, който тръгна от Китай. Няма данни, че мутациите, които се появиха, биха могли да компрометират действието на тези ваксини", допълни проф. Александрова.

Относно страничните ефекти от ваксините, вирусологът поясни, че според изискването на Американската агенция за контрол на храни и лекарства, за да се подадат документи за разрешение за спешна употреба, трябва да са проследени поне половината от участниците в клиничното проучване след поставянето на втората доза в продължение на поне два месеца.

За този период както при проучванията на "Байонтех" и "Пфайзер", така и тези на "Модерна" данни за драматични странични ефекти все още няма, посочи вирусологът от БАН. Тя увери, че каквито и страхове да имаме от ваксината, пълноценният вирус би могъл да предизвика доста по-сериозни проблеми.

При ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех" наблюдаваните странични ефекти са за алергични реакции при 6 човека от ваксинирани над 270 000 души.

Клинични проучвания при бременните жени и децата ще бъдат проведени тогава, когато безопасността на ваксините е категорично доказана при останалите възрастови групи. Проф. Александрова обясни, че при проучванията на "Пфайзер" и "Модерна" са включени деца над 12 години. Ваксината на "Пфайзер" е получила разрешение за употреба над 16 години, а тази на "Модерна" - над 18 години. Тя обаче уточни, че и предстоящото проучване не се очакват сериозни странични ефекти.

Няма данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината, допълни проф. Александрова. Няма и категорични доказателства, че разпространението на вируса ще се повлияе от ваксинирането на повече хора.

Дори с идването на ваксините не може да очакваме, че ще се върнем веднага към предишния си начин на живот, подчерта вирусологът.

Проф. Александрова се въздържа от отговор на въпроса може ли човек, който се е ваксинирал срещу грип, да си постави и ваксина срещу КОВИД-19. Тя изрази собствено мнение, че не очаква проблем при двойна ваксинация, но каза, че предпочита да стъпи на категорични данни.

Вижте във видеото какво още каза вирусологът в студиото на "Денят започва".

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад