Операция "Ескобар"

Толкова дълбоко никой не може да потъне и да оцелее…

Държава: САЩ
Година: 2016
Времетраене: 120 минути
Операция "Ескобар"
За продукцията

По книгата на Робърт Мейзър
Режисьор: Брад Фърман
В ролите: Браян Кранстън, Беджамин Брат, Даян Крюгер, Олимпия Дукакис и др.

Трилърът "Операция "Ескобар" е създаден по мемоарната книга на Робърт Мейзър - "Моят таен живот отвътре - в света на банките зад картела на Ескобар". Мейзър е работил в Следствения отдел на Национална агенция по приходите на САЩ, кадър е на Федералните служби в акции под прикритие.

Във филма актьорът Брайън Кранстън е в ролята на Мейзър, който автентично трябва да се внедри в най-големия наркокартел на Пабло Ескобар, за да разкрие не просто трафик на дрога, а пране на пари в огромни размери през авторитетни банки- BNP Paribas, Standard Chartered Bank, Lloyd's, ING, ABN Amro, Credit Suisse, Barclays, RBS, HSBC, UBS, and Wachovia / Wells Far.
Кодовото име на операцията е "Ескобар", другата е "Примо".

ФИЛМЪТ
През 1986 федерален агент Робърт Мейзър е тежко ранен в специална операция. Възстановява се, но има възможност да се пенсионира и да живее спокойно със съпругата си Ивлин и двете им деца. Той отказва да се оттегли и влиза в акция рещу световна финансова схема, която включва наркоткартелите, но краят на веригата са банките.

Започва операция "Ескобар". Робърт Мейзър се подготвя в продължение на година и половина. За да влезе в картела на наркомафията, трябва да бъде приет като един от тях. Отличителен за мръсните пари е луксът - костюми "Армани", по 1000 долара на нощ за хотел, частни джетове, луксозно шампанско и ролс-ройс. Робърт Мейзър приема самоличността на Боб Мусела, когото не открива както обикновено на гробището /във филма/, а в архива на наркомрежата. Мусила е бил богат бизнесмен, свързан с дрогата чрез пране на пари в лабиринт от разни инвестиции. С неговата визитка Мейзър попада в света на тези, които въртят света с контакти на най-високо ниво - корпорации, банки и правителства. Внедреният агент Мейзър трябва да изглежда автентично и да не предизвика никакво позодрение. Самият той няма пари, няма сигурна защита, сам е в най-дълбоките води и ако не оживее, никой няма да разбере. Докато е жив, разполага със себе си и с едно просто устройство за събиране на доказателства. Единственото, което може да го издаде е страхът: "Казаха ми, че ако някога ги предам, няма да има дупка на света, в която да се скрия, без да ме намерят "Ако покажа страх, веднага ще го усетят, те имат шесто чувсто. Надушват всичко, особено страха".

Със самоличността на Мусила, Мейзър попада в кокаиновата империя на Ескобар, където се сближава с верния му лейтенант Роберто Алкаино. И двамата се дебнат постоянно, но стават приятели. Въпреки това всеки жест, покана или отказ може да е знак за предателство. Така например Мейзър, за да остане верен на съпругата си, отказва предложениe за секс със стриптизьорка с извинението, че е сгоден. Федералните служби са му намерили годеница - Кати Ерц, друг агент под прикритие, която също трябва да бъде „оригинална“ в ролята си. Докато се движи стъпка по стъпка в огромната смъртоносна верига, Мусила /Мейзър/ винаги е под окото на финансовия мениджър на Ескобар - Хавиер Оспина, който не го харесва от самото начало. Само една грешна искра и смъртта ще дойде без заповед. Развръзката ще бъде сватбена и епична...

Начало: Тампа, Флорида, 1985….

ФАКТИ: Боб Мейзър е роден в Стейтън Айлънд. Прикритието му - Боб Мусила, е от Ню Джърси, открит е в архивите на мафията за търговия с марихуана в Сан Фанциско.

ПОСЛЕДИЦИТЕ:
Акцията на Робърт Мейзър е класирана като „ужилването“ в глобалната наркомрежа, с удар по Банката за кредити и международна търговия (BCIC), и срив в подземния свят. Засегната е глобалната наркоикономика. В доклада на ООН се посочва, че търговията с наркотици генерира печалба от 400 милирада долара годишно, според доклада на американското министерство на правосъдието са около 1 милиард долара.

Операция "Ескобар" е класифицирана като една от най-успешните операции под прикритие в историята на американската правосъдна система, събраните доказателства се оказват критични за панамския диктатор - генерал Мануел Ортега.

Филмът е създаден седем години след публикването на биографичната книга на Робърт Мейзър. Робърт Мейзър e работил е под прикритие в картелите "Меделина" и "Кали". Бил е консултант на серила "Маями вайс". Има регистрирана продуцентска компания - Robert Mazur robertmazur.com.
https://www.robertmazur.com/