Операция "Ескобар"

Толкова дълбоко никой не може да потъне и да оцелее…

Държава: САЩ
Година: 2016
Времетраене: 120 минути
Операция "Ескобар"
За продукцията

Действителен трилър

По книгата на Робърт Мейзър
Режисьор: Брад Фърман
В ролите: Брайън Кранстън, Беджамин Брат, Даян Крюгер, Олимпия Дукакис и др.

ФИЛМЪТ


Трилърът "Операция "Ескобар" е създаден по мемоарната книга на Робърт Мейзър - "Моят таен живот отвътре - в света на банките зад картела на Ескобар". Мейзър е работил в Следствения отдел на Национална агенция по приходите на САЩ, кадър е на Федералните служби в акции под прикритие.

Във филма актьорът Брайън Кранстън е в ролята на агента, който автентично трябва да се внедри в най-големия наркокартел на Пабло Ескобар, за да разкрие не просто трафик на дрога, а пране на пари в огромни размери през авторитетни банки - BNP Paribas, Standard Chartered Bank, Lloyd's, ING, ABN Amro, Credit Suisse, Barclays, RBS, HSBC, UBS, and Wachovia / Wells Far.
Кодовото име на операцията е "Ескобар", другата е "Примо".

СЮЖЕТ

През 1986 федерален агент Робърт Мейзър е тежко ранен в специална операция. Възстановява се, но има възможност да се пенсионира и да живее спокойно със съпругата си Ивлин и двете им деца. Той отказва да се оттегли и влиза в акция рещу световна финансова схема, която включва наркокартелите, но краят на веригата са банките.


Започва операция "Ескобар". Мейзър се подготвя в продължение на година и половина. За да влезе в картела, трябва да бъде приет като един от тях. Отличителен за мръсните пари е луксът - костюми "Армани", по 1000 долара на нощ за хотел, частни джетове, луксозно шампанско и ролс-ройс. Робърт Мейзър приема чужда самоличност - тази на Боб Мусела, когото не открива както обикновено на гробището (и във филма), а в архива на наркомрежата. Мусила е бил богат бизнесмен, свързан с дрогата чрез пране на пари в лабиринт от разни инвестиции. С неговата визитка Мейзър попада сред тези, които въртят света с контакти на най-високо ниво - корпорации, банки и правителства.

Внедреният агент Мейзър трябва да изглежда автентично и да не предизвика никакво подозрение. Самият той няма пари, няма сигурна защита, сам е в най-дълбоките води и ако не оживее, никой няма да разбере. Докато е жив, разполага със себе си и с едно просто устройство за събиране на доказателства. Единственото, което може да го издаде е страхът: "Казаха ми, че ако някога ги предам, няма да има дупка на света, в която да се скрия, без да ме намерят. Ако покажа страх, веднага ще го усетят, те имат шесто чувство. Надушват всичко, особено страха".

Със самоличността на Мусила Мейзър попада в Кокаиновата империя на Ескобар, където се сближава с верния му лейтенант Роберто Алкаино. И двамата се дебнат постоянно, но стават приятели. Въпреки това всеки жест, покана или отказ може да е знак за предателство.

Мейзър, за да остане верен на съпругата си, отказва предложениe за секс със стриптизьорка с извинението, че е сгоден. Федералните служби са му намерили годеница - Кати Ерц, друг агент под прикритие, която също трябва да бъде "оригинална" в ролята си.

Докато се движи стъпка по стъпка в огромната смъртоносна верига, Мусила (Мейзър) винаги е под окото на финансовия мениджър на Ескобар - Хавиер Оспина, който не го харесва от самото начало. Само една грешна искра и смъртта ще дойде без заповед. Развръзката ще бъде сватбена и епична...

Начало: Тампа, Флорида, 1985….

ИСТОРИЯТА

ФАКТИ

Боб Мейзър е роден в Стейтън Айлънд. Прикритието му - Боб Мусила, е от Ню Джърси, открит е в архивите на мафията за търговия с марихуана в Сан Фанциско.

ПОСЛЕДИЦИТЕ

Акцията на Робърт Мейзър е класирана като "ужилването" в глобалната наркомрежа, с удар по Банката за кредити и международна търговия (BCIC) и срив в подземния свят. Засегната е глобалната наркоикономика. В Доклада на ООН се посочва, че "Търговията с наркотици генерира печалба от 400 милиарда долара годишно", според Доклада на американското Министерство на правосъдието са "около 1 милиард долара"...


Операция "Ескобар" е класифицирана като "една от най-успешните операции под прикритие в историята на американската правосъдна система", събраните доказателства се оказват критични за панамския диктатор - генерал Мануел Ортега.


Робърт Мейзър e работил е под прикритие в картелите "Меделина" и "Кали". Бил е консултант на серила "Маями вайс". Филмът "Операция "Ескобар" е създаден седем години след публикването на биографичната му книга - "Моят таен живот отвътре - в света на банките зад картела на Ескобар"

Робърт Мейзър има регистрирана продуцентска компания - Robert Mazur robertmazur.com.


Златна Романова

Да надживееш Ескобар

Картелът на доносниците

Милионите на Ескобар

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад