Основателят на Уикилийкс е на свобода

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След 14-годишно преследване основателят на Уиклийкс ще бъде свободен. Джулиан Асандж напусна Великобритания след сделка с правосъдните власти в САЩ. В замяна на свободата си, той се е съгласил да се признае за виновен.

За поддръжниците си Джулиан Асандж е борец за свобода. За противниците си - "човек, търсещ известност". Биографите му го определят като - интернет активист, програмист, журналист. Противоречива личност, която показа на света силата на информацията, и която предизвика мощни информационни войни.

"Навършват се точно 12 години, откакто Джулиан влезе в посолството на Еквадор, което му предостави политическо убежище, защита от преследване, от изтезания, от доживотен затвор", каза Стела Асандж, съпруга на Джулиан Асандж.

Асандж влиза в еквадорското посолство в Лондон 6 години, след като основава "Уикилийкс" - информационната банка за секретни данни. През 2010 г. разпространява документи, които разкриват убийството на 18 цивилни граждани в Ирак от американски военни.

С което започва сагата на Асандж, разпространила се в пет държави и достигнала до най-висшите съдилища в света. Австралиецът заплашва, че ще разпространи още 15 хиляди документа секретна информация на Пентагона. Освен Съединените щати и Швеция го обявява за издирване - за изнасилване на две шведки. По-късно обвиненията са свалени.

През 2019 г. Асандж беше арестуван от лондонската полиция и изпратен в най-строго охранявания затвор във Великобритания.

"Ако гледате това видео, значи той вече е навън", заяви Кристин Храфнсон, главен редактор на "Уикилийкс".

Записът с главния редактор на "Уикилийкс" е направен на 19 юни, когато той и съпругата на Асандж го посещават за последен път в затвора. Австралиецът ще се изправи пред американския съд в сряда. Делото ще се гледа на Северните Мариански острови. Очаква се основателят на "Уикилийкс" да се признае за виновен и да бъде осъден на 62 месеца.

Асандж няма да влиза в затвора, а ще му бъдат зачетени 5-те години, които прекара в британски затвор. Очаква се след споразумението Джулиан Асандж да се върне в родната си Австралия.

Репортаж на Биляна Бонева

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад