От Сан Стефано към Берлин - между очакванията и реалността

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разговорът по тази тема е с проф. Веселин Методиев.

Когато през 1991 г. се взима решението национален празник на България да е 3 март, на част от депутатите, които не са имали по-богата историческа култура и грамотност, от опозицията им е казано, че това е денят, в който е роден Желю Желев. И това ще бъде един вид опозиционен успех, коментира проф. Методиев.

Онова, което обаче историческото познание направи е, че разказа историята на това време, на тази дата сама по себе си. Това е много драматична 140-годишна история. Колегията някак си представи дата като символ на усилието на възрожденската епоха и в частност на националната революция, допълни той.

"Защото без Цариградската посланическа конференция, без войната, без този предварителен договор и накрая без Берлин, не може да възникне княжество, но то възниква именно след усилията за национална революция. Т.е. ние сме част от един общ европейски процес на буржоазно-демократични революции и възникване на национални държави. Нашият път е този. Всички тези национални общности искат да се махнат от своите империи. Те не искат своите империи, те си искат своите държави. Ние, българите, сме проявили това усилие и понеже то е в много събития, някак си колегията каза: ще се подчиним на искането ви, но все пак да знаете, че това е денят, в който ние не си мечтаем и не бленуваме България на три морета, а просто отдаваме почит на хората, които са дали живота си за България."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад