Откриха барелеф на Адам Мицкевич в Свети Влас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Посланикът на Полша откри барелеф на поета и революционер Адам Мицкевич. Монументът е част от „Алеята на народите“ в курорта Свети Валс. Пред БНТ полският посланик коментира и помощта, която страната дава на Украйна и скорошният им конфликт с Унгария.

Много полски туристи посещават всяка година страната ни през лятото, но вече знаят, че България не е само Черноморието. А откриването на бронзовия барелеф на Адам Мицкевич ще помогне на останалите народи да научат нещо повече за Полша.

Н. Пр. Мачей Шимански, посланик на Полша в България: „Адам Мицкевич за нас е национален герой, голям патриот, голям велик поет. В България не е непознат, но не се знае за неговия живот, в който той направи много за Полша, да се възстанови на картата на света“.

Адам Мицкевич често е оприличаван на съчетание между Раковски и Ботев. А оказва се в биографията му има частица, свързана и с България.

Стоян Райчевски, директор на фондация „Българска памет - братя Диневи“: „Създава българската гимназия в Одрин, една от първите големи гимназии български. Но забележително е, когато той минава през нашето Черноморие, спира, пребивава в Бургас известно време. Тогава полският легион е бил установен там, където е рибарски пристан Атлиман. Той отива при тях, гостува при тях“.

И още общи черти между Полша и България намира посланикът – този път в съвременните военни действия. Според него Полша заема една от водещите роли в помощта за Украйна.

Н. Пр. Мачей Шимански, посланик на Полша в България: „И ние нямаме толкова, колкото би трябвало да имаме сами себе си да защитим, но всичко, което имахме възможност, дадохме на Украйна. Полша през първата година на войната отдели за Украйна почти 2% от своя БВП. Следващата година повече от 3%. Това не е малко за една държава, която като България и сама се нужда от средства“.

Посланикът коментира и конфликта с Унгария, зароден наскоро заради войната в Украйна и го определи като сблъсък на различни мнения.

Н. Пр. Мачей Шимански, посланик на Полша в България: „Малко е жалко за нас, че не можем да се съгласим, не можем да намерим единствен подход, но ние сме с мнозинство в Европа, Унгария е сама. Никога не е изключено един да е прав, а всички други да се лъжат, но мисля, че тук не е така“.

Според посланика напрежението с Унгария няма да ескалира и скоро се надява двете страни да бъдат отново на едно мнение.

 

                                                                                                                                                    Репортер: Давид Сукнаров

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад