Отражението на войната върху автомобилния сектор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Автомобилната индустрия е на ръба. Предстои ли пълна трансформация заради войната? Заедно с химическата индустрия и транспортния сектор, това са сред челните бизнеси, които ще поемат удара и финансовите загуби от войната.

Първо много гиганти решиха да затворят заводите си в Украйна и Русия. Не малко спряха тотално доставките към руския пазар. Проблемът е, че липсата на суровини и компоненти принудиха други също да затворят, като БМВ например, които затвориха вече две производства в Германия. Порше и Фолксваген също спряха някои свои центрове и намалиха оборотите заради ковид. Една нова кола се чакаше с месеци, сега ще се чака още повече.

По данни на Асоциацията на европейския бизнес продажбите миналата година са спаднали с 18%, а втора ръка автомобилите са станали с около 30% по-скъпи.

Над 20 са компаниите в Украйна, които произвеждат компоненти за автомобилната индустрия. Войната там блокира редица производства.

Изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер България" Любомир Станиславов беше гост в "Бизнес.БГ". С него разговаряхме по тази тема. Вижте.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад