Отвъд Атлантика

Има ли разлика между "необходимото" и "правилното" решение във време на война

Държава: Норвегия, Германия, САЩ, Дания, Швеция, Великобритания
Година: 2021
Времетраене: 55 минути
Гледайте по БНТ 1 на: 28.06.2022, 22:00
За продукцията
Всички епизоди

8-сериен телевизионен филм
Историческа романтична драма

"Отвъд Атлантика" разказва за срещата между президента на САЩ и принцесата на Норвегия, която променя историята на Втората световна война.

ФИЛМЪТ
През 1940 година, на 9 април, неутрална Норвегия е нападната от нацистка Германия.
Кронпринц Олаф и принцеса Марта са принудени да бягат. Германците ги следват и те трябва да вземат решение, с мисъл за бъдещето. Олаф и баща му – кралят на Норвегия, заминават за Лондон.

Принцеса Марта, заедно с трите им деца, пътува от Финландия през Атлантика към САЩ, където получава политическо убежище и е приета в Белия дом. Нейното присъствие във Вашингтон променя възгледите на президента Рузвелт и на някои американски политици за войната в Европа.

Започналото приятелство между Марта и Рузвелт преминава в привличане, съпругата му Елинор забелязва, носят се слухове.

Принцесата се бори за подкрепа на страната си и произнася официална публична реч срещу нацистката офанзива.

Марта излага на опасност дори брака си, но убеждава Франклин Рузвелт да подкрепи Норвегия - стъпката, която ще вкара Съединените щати във Втората световна война.

Действията на принцесата ѝ създават врагове, някои много по-близо, отколкото тя предполага - вътре между стените на Белия дом...

РЕЖИСЬОРЪТ АЛЕКСАНДЪР АЙК
Сценарист и съпродуцент в най-голямата скандинавска филмова компания "Синенорд", Александър Ейк е завършил "Изящни изкуства", режисьор е на седем игрални и два серийни филма.

През 2020 Ейк пише и режисира серийната драма "Отвъд Атлантика" в голяма копродукция - Норвегия, Германия, САЩ, Дания, Швеция, Великобритания.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО
Американската обществена телевизия (PBS) трудно планира излъчването на сериала през 2021 по различни причини, за една от които посочва именно връзката между принцеса Марта на Швеция и Норвегия и американския президент Франклин Делано Рузвелт.

Режисьорът и сценаристът Александър Ейк пояснява, че е провел 8-годишно проучване на историята, но с условието, че: "Никой не знае колко интимни и романтични са били техните отношения. Има много източници, потвърждващи, че Рузвелт е бил силно привлечен и може би влюбен в нея. Ние разполагаме с малки следи за това какво е чувствала тя". Ал.Ейк

Американската телевизия намира, че в сериала историята е представена предимно от женска гледна точка.

Норвежката публика е скептична в историческата коректност и раздвоена още от Втората световна война за позицията на Норвегия - между Германия и Англия. Норвежката кралска фамилия е исторически свързана с Английската кралска фамилия. Естествено е да подкрепят Англия, мислят едните норвежци и обратното - другите от работещата и икономическа класа, свързани с индустрията и суровините.

Въпреки разногласията около историята, сериалът "Отвъд Атлантика" се оценява като естетично филмово предизвикателство от Норвегия.

В главните роли са София Хелин като принцеса Марта и Кайл Маклоклан в ролята на президента Франклин Рузвелт.

За ролята си на Крал Олаф, Тобайъс Сантелман става третият норвежки артист, удостоен с Военен кръст.

"Отвъд Атлантика" участва в Състезателната програма за телевизионни сериали на Филмовия фестивал в Кан през 2020. Разпространява се в Скандинавия от октомври 2020.

Награди

Награда "ЕММИ" за минисерия от Международните телевизионни награди" (2021)
Специална награда на журито "Златна птица" от Международния фестивал за телевизионна драма в Сеул /2021/