Първо посещение на Джо Байдън в Европа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Американският президент Джо Байдън е на посещение в Европа за пръв път от встъпването си в длъжност. В рамките на осемдневната си обиколка той ще участва в срещи на върха на Г-7, Европа и НАТО и ще разговаря лично с руския президент.

Първата среща на Байдън на британска земя беше с американски войници, на която той отправи няколко ясни послания. Първото беше, че САЩ се завръщат на международната сцена, което е препратка към четирите години, пропуснати според него от предшественика му Тръмп, предаде Веселин Паунов, кореспондент на БНР.
Другото ясно послание е, че демокрациите по света се обединяват, за да се справят с предизвикателствата. Третото - че НАТО, като най-голям военен и политически съюз, трябва да се модернизира, трябва да се инвестира в инфраструктура, в киберпространство.

За Русия Джо Байдън, президент на САЩ, каза: "Винаги съм бил ясен, че Съединените щати ще отвърнат по твърд и осезаем начин, ако руското правителство се впусне в зловредни дейности. Ще се срещна с господин Путин, за да му кажа това, което искам за знае. Съединените щати се върнаха."

Британският пермиер Борис Джонс възлага големи надежда на срещата си с Байдън, която започва всеки момент. За него най-важното е, дали ще успеят заедно да постигнат в обозримо бъдеще двустанно споразумение за свободна търговия. Веселин Паунов коментира, че това големият проблем на Джонсън, тъй като американското правителство не е склонно да приеме прилагането на протокол за Северна Ирландия, който предвижда проверки на стоките по границата, т.е. по пристанищата. Твърди се в публикации в медии, че най-високопоставеният американски дипломат на Острова е заявил пред министъра за Брекзит лорд Дейвид Фрост, че де факто правителството провокира напрежение на остров Ирландия. Кка ще се развият отношенията между двете страни предстои да видим.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад