Пътят на Украйна към НАТО

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Провеждането на Срещата на върха именно във Вилнюс искаше да покаже отношението на страните от НАТО към войната на Русия в Украйна и да даде сигнал за подкрепа на нападнатата страна. В политически план това са достатъчно еднозначни послания, това каза в "Денят започва" бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

По думите на директора на ИЦ на МО полк. Владимир Миленски по време на тези срещи във Вилнюс се обсъждат в детайли онези неща, които всички чухме многократно. Алиансът потвърди непоколебимата си решителност да защитава и отбранява своите членове и да въздържа всеки потенциален агресор. Освен това заяви, че твърдо стои зад Украйна, докато тя се нуждае от помощ, за да преодолее изпитанието, което застрашава нейното съществуване. Алиансът взе решение да разработи конкретни отбранителни планове за целия свой източен фланг, започвайки от Балтийския регион, Централния регион, включително Черноморския регион, който касае изключително силно България.

"България е много по-сигурна вече. Ние знаем, че с нас стоят нашите съюзници. Имаме вече конкретни насоки, че многонационалната бойна група, която е с размер на батальон в момента, ще прерасне в многонационална бригада, което дава сериозен ръст в отбранителните способности на България. Също така Алиансът взе решение на поддържа 300 000 души въоръжена сила в повишена бойна готовност но целия свой източен фланг с различни степени на готовност. Това е многократно засилване на отбраната в сравнение с това, което беше досега", отбеляза полк. Миленски.

Любомир Кючуков коментира, че по отношение на Украйна наблюдаваме сблъсъка между две тенденции в рамките на НАТО - на реалистите и на опортюнистите. Реалистите са САЩ и Германия, които формулираха позицията, залегнала в основата на решението, че докато има война, Украйна не може да стане член на НАТО, защото това създава сериозни рискове от директен сблъсък на НАТО с Русия - нещо, което от самото начало на войната е червена линия за Съединените щати, която е споделяна и от Русия. Другата червена линия е неупотреба на ядрено оръжие.

Определи като опортюнисти Прибалтика и Полша, които смятат, че в условията на война приемането на ясна времева рамка за присъединяването на Украйна в НАТО би било доказателство за подкрепа към нея.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад