"Паяжината на Гешевъ" - документален филм за царския полицай Никола Гешев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 31 август (сряда) и на 1 септември (четвъртък) от 17:00 ч. БНТ 1 ще излъчи документалните филми „Паяжината на Гешевъ“ и „Загадката на Гешевъ“. Режисьор и сценарист е разследващата журналистка и автор на предаването по БНТ „Следите остават“ Богдана Лазарова.

Никола Гешев е една от неразрешените загадки на България. Шефът на отделение „А“ – политическата полиция е познавал поименно всички партизани и нелегални комунисти, провел е много успешни операции, боравил е с огромен апарат от агенти. Единствено той е знаел истинските имена на агентите. Изчезва на 9 септември 1944 г. заедно с целия си архив и картоните на всичките си 196 агенти. Оттогава следите му се губят цели 77 години до днес. Държавна сигурност го търси по целия свят – защо? Защото се предполага, че негови агенти са били ръководителите на комунистическата държава и се говори дори за самия ръководител на комунистическа България Тодор Живков. Архивът на Никола Гешев би пренаписал историята на България.

Филмът представя съвсем нова версия за съдбата на полицая Никола Гешев след 9 септември 1944 г., която се основава на неизвестни до момента факти и документи. В него отговор намират въпросите, които поддържат мистерията и до днес: дали наистина е изчезнал Никола Гешев, къде е отишъл, къде е живял, кога е починал и къде е гробът му, коя е жената, която е живяла с него до смъртта му и какво е станало с нея. Във филма за Никола Гешев говорят свидетели, които го помнят от времето след 9 септември 1944 г. до смъртта му.

Вижте какво още разказа авторът на филма Богдана Лазарова и гледайте филма на 31 август и на 1 септември от 17:00 часа по БНТ1!

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад