Пчеларите в спор с държавата: Нямаме нито една мярка, която да компенсира загубите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не съм съгласна, че държавата не прави нищо, за да се решат проблемите в сектор пчеларство. По инициатива на пчеларите и пчеларските асоциации беше изменена Наредба 13, която е за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяния, като този процес започна още през 2019 година. Това каза в студиото на "Денят започва" Любинка Донкова - главен експерт в БАБХ.

"Основните промените в наредбата доведоха до значително подобряване на законодателството в сектор пчеларство и със създаването на електронна платформа за оповестяване на растително-защитните мероприятия. Целта е пчеларите незабавно да бъдат предупредени при провеждането на такива мероприятия, за да преприемат мерки за предпазване на пчелните кошери", подчерта тя.

От осемте страници с наши предложения нищо не се случи, реагира на казаното Сребрин Илиев от Националния браншови пчеларски съюз.

"Не мога да се съглася с това гротескно поведение на Министерството, което си заравя като щраус главата в пясъка и отрича, че такова нещо съществува... Ние искаме изработването на нормативна база, която да установява причините за т.нар. зимна смъртност на пчелите", заяви той.

По думите му тя е следствие на много различни фактори, а не единствено на отравяне. 

"Дали пчеларите обявяват официално смъртност или не не е най-големият проблем. Ако хипотетично си представим, че бяха обявили, дали Министерството има план да реагира? Това е проблемът - ние нямаме нито една дейност, нито една мярка, която да компенсира загубите на пчеларите", подчерта Илиев и добави, че над 51% са загубите и ще останат под 400-500 хиляди кошера, което е проблем за националната сигурност.

В отговор Любинка Донкова цитира данни на Земеделското министерство - за миналата година на сектор пчеларство са изплатени над 13 млн. лева по различни програми.

Какво още коментираха събеседниците в предаването вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад