Пенка Иванова: Прилагането на антигенен тест е доброволно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

20% от родителите, участвали в проучването за това дали децата им да бъдат тествани с антигенен тест, са дали положителен отговор, това заяви директорът на Дирекция в МОН Пенка Иванова.

На вчерашната среща с министъра на здравеопазването и министъра на образованието представителите на родителските организации споделиха, че опасенията им са във връзка с това кои трябва да бъдат тествани и кои ще бъдат тествани, кой и къде ще извърши тестването, както и кой и къде ще получи резултатите и за какво ще се използват те.

Пенка Иванова обясни, че идеята е да се направи моментна снимка на заболеваемостта в училищата, след частичното връщане на учениците в класните стаи. Изследването цели още да бъде осигурена една по-безопасна и здравословна среда в училище.

В тестването ще участват ученици от 1. до 12. клас. Иванова беше категорична, че информацията за резултатите от тестовете ще стигне единствено и само до родителите на детето. Ако са необходими последващи действия, тогава ще бъде уведомен и класният ръководител, а също и директорът с цел да се карантинира паралелка и да се направят изследвания на контактни лица.

Изследванията ще се правят само от медицински специалисти, каза тя и допълни, че на този етап няма да се правят изследвания за антитела.

Пенка Иванова обясни още, че провеждането на антигенни тестове би позволило да не се затварят цели училища и преминаването отново на онлайн обучение. Важно е да се създаде спокойна атмосфера в училище, за да приключи успешно учебната година.

Около 30% от учителите са си направили антигенни тестове. Прилагането на антигенен тест е доброволно както за децата, така и за учителите, подчерта тя.

Националното външно оценяване ще се проведе и за 4. и 10. клас в заложените срокове, каза още тя.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад