Петър Витанов: На 21 юни би трябвало да приключи процедурата за ваксинационния сертификат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейският парламент обсъди на заседание днес издаването на ваксинационния сертификат, който ще ни позволи да пътуваме.
Евродепутатът Петър Витанов участва в днешното заседание на парламента.

„Би трябвало процедурата да приключи на 21 юни и тогава да имаме този сертификат, който ще улеснява предвиждането на гражданите на ЕС в рамките на ЕС. Той може да бъде дигитален или на хартия, в зависимост от предпочитанията на неговия преносител„, обяви в предаването „Още от деня“.

Той обяви още, че целта на този сертификат е да има едни и същи мерки, не само на влизане в чужда държава, но и при връщане в нашата собствена.

„Сертификатът съдържа три компонента – сертификат за ваксинация за онези, които са ваксинирани, с одобрена от Европейската агенция по лекарствата ваксина, но също така някои държава могат да приемат и ваксини, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, има сертификат за възстановяване за онези, които са преболедували ковид, както и трети компонент има за онези, които не попадат в едната от двете категории – отрицателен ПСР тест“, заяви Петър Витанов.

Евродепутатът уточни, че такса за издаване на този документ няма да има. „Ние изисквахме и ПСР теста да бъде безплатен, както ваксините. Преборихме се да бъде възможно и за доказателство за прекарване на ковид инфекцията да служи и теста за антитела“.

„Целта е при този сертификат да си спестим едни 700-800лв.за едно четиричленно семейство за ПСР тестове и карантината, когато преминаваме границата. Настоявахме от групата на социалистите времетраенето на този сертификат да бъде ограничено. Ние считаме, че дори и да има наличие на пандемична обстановка, повече от 12 месеца този сертификат не бива да се използва, ако после има нужда комисията може да предложи нов регламент“, заяви евродепутатът.

Витанов уточни още, че това не е задължителен документ за пътуване, но ще трябва да се спазват правилата и законодателствата на страната, до която се пътува.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад