Петимата българи, арестувани за шпионаж, остават в ареста

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съд във Великобритания предяви официално обвинения в шпионаж на петима български граждани - Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Ваня Габерова и Иван Стоянов.

Обвиненията срещу тях са в събиране на информация, която може да бъде използвана - пряко или косвено - в интерес на чужда държава. Интересното в случая е, че обичайната практика е заподозрени чужденци за шпионаж във Великобритания да бъдат директно експулсирани, но този път беше заведено съдебно дело.

"Мярката им за задържане не се променя. На практика се казва, че е невъзможно те да бъдат пуснати под гаранция, защото се смятат за твърде опасни и предвид сериозността на това, което са извършили има опасение, че те могат да се опитат да избягат", каза журналистът.

Второто дело е насрочено за 13 октомври и ще се проведе в друг съд. Тогава се очаква да бъдат изнесени по-конретни данни около обвинението.

Веселин Паунов припомни, че Бисер Джамбазов, Катрин Иванова и Орлин Русев бяха обвинени още през февруари, когато са били арестувани за притежание на фалшиви документи за самоличност.

 

Вижте още по случая от кореспондента на БНР Веселин Паунов във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад