Пламен Димитров, КНСБ: Недопустимо е да останем със стария бюджет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Недопустимо е да останем със стария бюджет. Още през миналата година предупреждавахме, че това удължаване, което се прави за втори път в България, е на ръба на Конституцията и не трябва да се отново да се прави. Това заяви в студиото на “Денят започва” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“Това не дава възможност за никакви политики и възможности за справяне с ключови процеси, които влияят върху хората, бизнеса и държавата. Изкарахме как да е първото тримесечие, даже и април, но от тук нататък е немислимо да продължим без бюджет - това ще направи невъзможно финансирането на основни системи - образование, здравеопазване, социалната система. Това ще доведе до социално напрежение, което вече се чувства”, допълни той.

По думите му първа грижа на бюджета е здравето на българина, след това е дефицитът.

“Няма как да жертваме населението и икономиката като цяла, за да може някакъв фискален ред да бъде запазен”, подчерта Димитров и даде пример: “Виждаме, че не го правят държавите членки на еврозоната - повече от половината имат бюджетен дефицит по-голям от тези прословути 3% за тази година, те са направили бюджета миналата година, но го изпълняват сега, и някои достигат и до 6% без да се притесняват много, че го нарушават.”

Според него през тази година инфлацията ще е около 10% и трябва много добре да се обмисли “дали можеш да се позволем и тази година да не я компенсираме докрай, както направихме през миналата”.

“Защото миналата година имаше сектори, които получиха достатъчно увеличение на доходите и социални системи, други обаче не получиха - тоест картинката е шарена”, обобщи синдикалният лидер.

Какво още каза Пламен Димитров вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад