Проф. Пламен Киров: Върви игра на надлъгване между президента и първите две политически сили в НС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента се печели време, по-скоро върви игра на надлъгване между президента и първите политически сили в парламента - тоест президентът не може да задейства процедурата по чл. 99 в Конституцията и да започне въртележката с възлагане на проучвателни мандати в три последователни мандати в опит да се състави правителство. Това каза в студиото на “Денят започва” преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров – бивш конституционен съдия.

Няма регистрирани парламентарни групи, в които президентът да се консултира, защото Народното събрание все още не е конституирано поради липсата на председател, обясни конституционалистът и допълни:

“Опитите за съставянето на правителство няма да започнат, доката не бъде избран председател на парламента, а виждаме, че преговарящите екипи се занимават със законодателна програма. Законодателна програма на 49-ото Народно събрание не може да има, защото право на законодателна инициатива може да има Министерския съвет и всеки народен представител - така пише в Консититуцията, стига да има кой да я прочете.”

Какви още коментира проф. Пламен Киров вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад