Пламен Димитров: Предлагаме незабавно вдигане прага на бедност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И стоките поскъпват, и парите ни се обезценяват, със сигурност тези 12.4% кумулативната инфлация, която НСИ отчете май спрямо мартпоказва накъде вървят нещата, каза в "Още от деня" Пламен Димитров, президент на КНСБ.

"Личната инфлация на тези, които са по-бедни, е по-голяма и е над 20%, само хлябът е с 18% ръст на годишна база, млечните продукти с около 13%, горивата са над 40-42%, зеленчуците също минаха 20%", отбеляза той.

И коментира, че колкото по-малко продукти потребява човек и няма толкова ресурси, толкова повече усеща тази инфлация, затова настояват за компенсаторни мерки. Не знаят какви точно мерки предвижда правителството, не са провеждани консултации със социалните партньори, не са обсъждани мерки в Тристранния съвет. Пламен Димитров посочи, че отново парите за Великден за пенсионерите са давани на калпак.

По мнение на КНСБ намаляването на ДДС няма да донесе каквото и да е намаление на цената.

Президентът на КНСБ отбеляза и ръста на цените при горивата, като сравни цената при минимална заплата в България и в Германия.

Пламен Димитров се спря и на конкретните предложения, които синдикатите предлагат.

"Първото предложение, което трябва да бъде обсъдено, е незабавно вдигане прага на бедност. Инфлацията го е вдигнала с толкова процента поне. Тези 451 лв., които бяха приети за 2022 г., вече не са толкова - трябва поне в 15-ина процента да ги вдигнем. И това е най-лесния и бърз начин да подпомогнем най-уязвимите групи", категоричен беше Димитров.

Друго предложение е вдигане на минималната заплата с 50 лв. от юли.

Какво мерки още предлагат синдикатите вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад