Пламен Димитров: Възстановяване на модела в пенсионната система е най-важната реформа, която трябва да се направи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бюджетът нямаше много алтернативи през тази година. Смятам, че е добър бюджет и ако се изпълнява добре, може да доведе до добри политики. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” президентът на КНСБ Пламен Димитров в разговор за социалната реалност - доходите, поскъпването на живота и заплахата от обедняване.

“Който и да беше на власт трябваше да запуши дупките от пандемията, от социалните очаквания на много хора, ръста на цените, които не са докомпенсирани в много от случаите - инфлацията расте с бесни темпове”, допълни той.

За него не е фатално, че “моментната позиция е, че имаме близко до минимума резерв в държавата, имайки предвид как се възстановява и развива икономиката и ресурсите и възможности ще имаме по Плана за възстановяване в това число”.

Грешка е, когато се дава нещо на калпак, каза Димитров в отговор на въпрос за отпуснатите великденски бонуси за пенсионерите.

“Винаги сме били против. От друга страна, имало е диференцирани великденски бонуси във времето назад - тоест, не е казано, че трябва да са 70 лева за всички. Трябва да ги има, но по-скоро трябва да възстановим модела в пенсионната система и това е най-важната реформа, която трябва да направим - не да измислят нови неща, а да възстановим връзката между приноса и правата”, подчерта синдикалистът.

КНСБ ще настоява с актуализацията на бюджета от 1 юли минималната работна заплата да се увеличи на 760 лева, както и да се осигурят средства за повишаване на възнагражденията в някои държавни сектори, които в момента са недофинансирани, съобщи той. Синдикалният лидер призова управляващите да мислят за това как в условията на растяща инфлация да повишат доходите на хората, вместо да поставят изкуствен таван на цените и нарече досега действащия мораториум върху цените на тока, парното и водата за битовите абонати "абсолютна глупост". Според него тепърва предстои ръст в цената на енергоносителите за бита.

Какво още каза Плане Димитров вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад