Политическите ходове след конфликта в коалицията - мнението на анализаторите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Още от деня" политическата турбуленция коментирахме със социолога Димитър Ганев и политическите наблюдатели Любомир Стефанов и Росен Карадимов.

Тезите, които се развиха в изявлението на Слави Трифонов, битуват в общественото пространство. Те не са чужди на правителството и като упреци към правителството. Има един проблем, за който говорим от самото начало. "Продължаваме промяната" безспорно спечелиха тези избори, но нямаха абсолютно мнозинство, това заяви Росен Карадимов.

Поведението на "Продължаваме промяната" беше като че ли имат абсолютно мнозинство и управляват с него. Това нямаше как да не породи напрежение. Много е рано да бъдем съдници и да решим коя теза е вярната и коя не е. И двете страни - и Слави Трифонов, и Кирил Петков изнасят неща от кухнята в своя версия, на които ние не можем да бъдем арбитри. Въпросът е, ако е имало такива напрежения, както заявява премиерът, защо те не бяха обявени публично? Защото, ако някой ти извива ръцете за 3 млрд. в едно правителство, това е достатъчно основание ти пръв да поемеш инициативата и да сложиш край на тази коалиция. Остават много неизвестни, отбеляза още той.

По думите му много прибързано е формулирана и формулата на управлението. Правителство на малцинството е много сериозна политическа формула и изисква много сериозна политическа подготовка, каквато "Продължаваме промяната" нямат.

Според Любомир Стефанов едва ли формулата правителство на малцинството ще проработи, защото до момента видяхме поне три или четири неща, които би трябвало да терминират тази коалиция. По думите му сега ще настъпи една шумотевица, в която всеки ще твърди неща, които защитават собствената му позиция.

Заяви, че от това правителство е очаквал поне да се държат прилично. "Ще влезем в една спирала, която ще бъде размяна на хули."

Освен това бюджетът е практическият компас за политиката на едно правителство. Освен че показва намерение, показва и от коя част на спектъра се позиционираш.

Социологът Димитър Ганев обясни, че пътят до едни предсрочни парламентарни избори е дълъг. Това изглежда като най-вероятният сценарий. В последните седмици всички проучвания на социологическите агенции сочат, че ГЕРБ имат всички възможности да си върнат първото място. Тази нова ситуация ще промени електоралните нагласи без всякакво съмнение. Според него следващата коалиция няма да бъде по-лесна от тази, с която живяхме в последните 6 месеца. В период на политическа нестабилност влязохме през 2021 г. и не е ясно колко дълго ще продължи този период.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад