Политическите предизборни схеми от последната седмица - коментар на Теодор Славев и Стойчо Стойчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новото служебно правителство на Димитър Главчев, което беше представено вчера ще работи в интересна ситуация. Часове преди да бъде представено, Митниците останаха без ръководство, главният секретар на МВР напусна и след това се върна, а парламентът, който ще остане действащ до провеждането на изборите, ще разследва всичко, лучило се в енергетиката в няколко комисии.

“Най-високо поставеният политик в България, който е осъден ефективно за корупция, е Десислава Иванчева - районен кмет, и това е за над 30 години преход. Подобни представления на прокуратурата и службите, защото когато идват избори, се четяха срс-та на пресконференции при Иван Гешев, Цацаров си имаше собствени кметове - задържаха се преди местни избори, се разбиваха на пух и прах в съда. Накрая България е осъдена за милиони евро щети заради действията на прокуратурата”, коментира в студиото на “Говори сега” политологът Теодор Славев последните събития.

За политолога доц. Стойчо Стойчев сюжетът с Митниците е по-важен този със служебния кабинет и коментира:

“Той изглежда уж периферен, но всъщност е в сърцевината. Колкото и да е обемът на контрабандата в всичките ѝ измерения плюс целият криминален сектор, данъчните измами са два пъти повече, а основна част от тях са измами с ДДС, сделки в европейската общност, което няма как да стане без благослонното затваряне на очи на приходната администрация  - НАП, от най-високо ниво, включително Министерство на финансите. По същия начин няма как да се случи какъвто и да е контрабанден канал в размерите, в които той се случва, защото това са промишлени обеми пратки цигари, наркотици и т.н., без на най-високо ниво в Агенция “Митници” да има покровител. “

Според него мястото МВР в схемата е “транспорт на територията на страната, транзитен превоз или пък разпространение”.

Какво още казаха политолозите за случващото през последната седмица вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад