Политическите заявки, посланията и обществените нагласи - социолозите Боряна Димитрова и Първан Симеонов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политически ангажираните хора няма да се откажат и ще отидат до урните, независимо от очакванията, че може да се възпроизведе същия резултат, прогнозира в студиото на “Денят започва” социологът “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

“Кампанията вече се е позиционирала и можем да разчетем основната линии. От една страна, основната цел и нишка на кампанията при ГЕРБ по време на агонията на несъстоялата се ротация с двете основни линии - недостатъчна компетентност на ПП-ДБ и съмнения за корупционни практики. Основната линия на ПП-ДБ е невъзможност да се постигнат реформи. Тези линии ще бъдат продължени. Имаме две антисистемни партии - “Възраждане” и ИТН, събират разочарованите от “сглобката” - и едната, и другата партия стъпват върху това”, обрисува Димитрова част от картина в началото на предизборната кампания.

Според нея “лявото днес прилича на дясното преди 10-12 години”:

“Много разроено ляво, където БСП за момента доминира над другите субекти - “Левицата!” и “Солидарна България”. Там се поместват поне няколко партии, които се мъчат да оползотворят този вот. Голямата интрига, според мен, ще бъде влявото.”

За социолога от “Галъп Интернешънъл” голямата интрига е кой ще бъде втори.

“Три партии са в играта за второто място. Едната е в много изгодна позиция и е коалиция, защото има отговор на въпроса как да активираме хората. При тях има отлив в момента и въпросът е дали този отлив ще продължи и те ще успеят да скъсят дистанцията. От другата страна имаме една много прагматична формация, която много енергично работи, а новото ѝ ръководство ще трябва да се доказва. В играта е и една формация, от която никога не знаем какво да очакваме. Тя сложи начело на листата си човек, който изразява много любопитни и често споделяни в българския контекст позиции”, коментира той.

Какво още казаха социолозите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад