Росица Матева: ЦИК моли да не се създава излишно напрежение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ЦИК се обръща с молба към всички, свързани с изборния процес, с молба да не се внася излишно напрежение, особено когато говорим  за обявяване на изборни резултати. Това е в прамощията и задълженията на ЦИК и тя е органът в държавата, който може да говори по този въпрос. Това заяви в студиото на “Денят започва” заместник-председателят и говорител на ЦИК  Росица Матева по повод изказването на служебния премиер Димитър Главчев, че е възможно да има забавяне при обявяването на изборните резултати.

“Ние винаги сме обявявали резултатите в срок - както пише в Изборния кодекс, така ще го направим и сега. Излишно е в момента сега да говорим за това в какви срокове и как да се обявяват резултатите от изборите - рано е за това, днес е едва 30-ия ден преди изборите. Наша е задачата да създадем такава организация, че да обявим резултатите от изборите в срок”, поясни беше тя.

Матева подчерта, че Министерски съвет няма отговорност към обявяване на резултатите, а изборната администрация имат ангажимент към организационно-техническата част.

“Част от Министерски съвет - МВР, има отговорности по охраната - транспортирането на книжа и материали, охраната на изборните помещения. Друга част от Министерски съвет има отговорност по организацията на изборите в чужбина. Но методическото ръководство на районните, респективно секционните избирателни комисии, обработката на резултатите, обявяването на резултатите това е прамощие единствено на независимия държавен орган - ЦИК. Наистина не е необходимо да търсим и създаваме напрежение там, където го няма”, категорична беше Росица Матева.

Говорителят на ЦИК определи важните теми в изборния процес и акцентира върху уседналостта:

"Всички, които могат да гласуват в тези избори трябва да са навършили 18 години, на изтърпяват наказание лишаване от свобода, да не са поставени под запрещение и при европейските избори да имат регистриран, постоянен адрес на територията на република България или настоящ адрес на територията на република България, или настоящ адрес в друга държава членка на ЕС."

Обясни, че днес ще бъдат доставени машините с инсталиран софтуер и всички информационни активи, които са били поискани с цел удостоверяване на съответствието.

"За да не се затруднява избирателят, защото бюлетините ще бъдат почти еднакви, ЦИК взе решение полиграфическата част да бъде в различен цвят, взехме решение и отпечатаният текст на лицевата страна на бюлетината, ще бъде в различен цвят."

Какво още каза тя за организацията и подготовката за вота вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад