Помощта за Сирия – кога, как и какво може да достигне до хората

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След 12 години гражданска война, земетресението сравнително лесно успя да разруши и сградите в Северна Сирия, които вече са достатъчно компрометирани от бомбардировките. Трусовете сринаха сгради в градовете Сармада, Джандерис и Харем. Засегнат беше и град Алепо с над 100 срутени постройки. Засегнато беше населението и от двете страни на фронтовата линия - и на контролирани от Башар Асад територии, и на тези на опозиционните сили. Именно заради това разделение и санкционния режим, помощта до хората стигна трудно. 

Съединените щати вдигнаха санкционния режим за срок от 6 месеца едва в петък. Самият режим в Сирия обаче не помогна на териториите, контролирани от опозицията в първите дни, когато това беше най-необходимо.
Разговаряхме с Ахмат Халак в четвъртия ден след труса. 

Халак е доброволец и отговаря за връзките с обществеността към хуманитарната организация Глобал Фемили Ейд. По думите му помощта на Международната общност е закъсняла повече от допустимото. Намерихме го в малкото село Ках в опозиционната провинция Идлиб, откъдето през седмицата видяхте момчето, което се включи на живо с телефона си, докато чака да бъде спасено. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад