Порошенко: Путин е опасност за цяла Европа, включително България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Каква е ситуацията на фронта и какви са непосредствените нужди на Киев от подкрепа и въоръжения - говори Петро Порошенко, президент на Украйна между 2014 и 2019 година. Порошенко пристигна у нас направо от обиколка на украинските позиции при Харков, за да участва в заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Благодаря Ви, г-н Порошенко, че сте гост на БНТ. Кажете какво се случва на бойното поле в Харков? Знаем, че руснаците атакуват много агресивно този източен украински град.

Водят се много ожесточени боеве на няколко места от линията на съприкосновение. Не става дума само за Волчанск. Бях във Волчанск преди 4 дни, за да доставя много необходими неща за нашите войници, които са герои и възпират руските войски, чиято численост е 10 пъти по-голяма. Имат десет пъти повече снаряди. Дори и при актуалните условия спираме руснаците и не им позволяваме да навлязат по-навътре от 4-5 км в нашата територия. Бием се решително в Часов Яр, Угледар, в посока на Курахава, в Лиман, в Купенск. Да не се концентрираме само върху Харков - Русия се опитва да разруши цяла Украйна.

Вярвайте ми, Русия няма нужда само от Донбас или само от Крим. Мога да кажа, че не се интересуват само от цяла Украйна, искат да контролират целия европейски континент, искат да се бият срещу демокрацията, искат да се бият срещу свободата. Това е важно за всеки жител на континента, включително нашите български партньори. Радвам се, че разбират, че Путин е екзистенциална опасност за цяла Европа, включително България. Помощта за Украйна не е помощ, а инвестиция – инвестиция в българската сигурност. Използвам възможността да благодаря на нашите български приятели и партньори. Вашата позиция, снабдяването на оръжия и координацията в НАТО, координацията в подкрепа на нашата евроатлантическа и европейска перспектива е точно това, от което имаме нужда.

В средата на юни Украйна организира в Люцерн, Швейцария, мирна конференция. Какви са Вашите очаквания за украинската формула за мир?

Честно казано, от моя гледна точка няма украинска формула за мир. Какво означава мирът за мен? Това е победа, не е примирие. Примирието просто ще стимулира Русия и Путин като агресор. Това е много сходно на ситуацията от 1938 г. в Мюнхен и позицията на Чембърлейн: „Нося Ви мир“. Не ми допада идеята форумът в Люцерн да бъде мирна конференция в стила на Чембърлейн като в Мюнхен. Какво означава победата за нас? Преди всичко пълноправно членство на Украйна в НАТО. Затова за нас Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда тук в София, е толкова важна в момента. Използвам възможността да благодаря на българските ни партньори за гостоприемството. Благодаря за категоричните думи в резолюцията, приета от НАТО. Формулировката е важна. Самото заглавие гласи: ние заставаме зад Украйна, подкрепяме Украйна до победата. Победата за нас не е само победа на бойното поле, а и членство в НАТО, свобода и демокрация.

От какво има нужда Украйна в момента: коалиция за танкове или доставки на оръжия?

Номер 1 - членство в НАТО. Номер 2 – коалиция F-16. Номер 3 – разширяване на коалицията на снарядите. Номер 4 (с изключителна важност) – затваряне на небето над Украйна, спиране на руската въздушна доминация в украинското небе. Можем да направим това дори с използването на съседните на НАТО държави, с използване на противовъздушни ракети с голям обсег, включително "Пейтриът". Този подход е напълно нов. С него демонстрираме на Путин, че не приемаме езика на изнудването, който използва срещу нас. Путин каза "не" на украинското членство в НАТО. Да спре да ни изнудва, защото това не зависи от него. Зависи от украинците и от държавите членки на НАТО. Да спре да ни изнудва с ядрени оръжия или с други заплахи и с това че не разрешава доставката на оръжия за Украйна. Снабдяването с оръжия има легитимна цел и тя е спиране на агресията в центъра на Европа през 21 век. Смятаме, че до голяма степен европейците разбират напълно тази логика. А България играе много важна роля в това отношение.

Многократно сте разговарял с г-н Путин. Трябва ли да вярваме на това, което той казва?

На база на целия ми опит имам следната категорична препоръка: не вярвайте на Путин. Путин може единствено да лъже, той е офицер на КГБ, специално обучен е да лъже. Всеки път, когато Путин обещае нещо, то не се осъществява. Да вземем споразумението от Минск, меморандума от Будапеща, които са ангажименти, вече поети от Русия. Да вземем обещанието за освобождаване на военнопленници. Да вземем обещания за сигурността. Нищо! Затова има само един език, който Путин разбира. Знаете ли кой е той? Не е руски или български, дори не е немски. Това е езикът на силата. Ако сме обединени, ако сме силни, определено ще спечелим. Ще постигнем мир и устойчива сигурност на европейския континент. И на второ място, от моя опит ще ви посъветвам: не се страхувайте от Путин. Ние сме силни икономически с военни бази, финансово, но най-важното е – силни сме, защото сме на страната на истината, свободата и демокрацията.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад