Посланик Армен Едигарян: Азербайджан започна агресията в Нагорни Карабах

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вече 11-ти ден продължават тежките сражения по цялата фронтова линия от север на юг, имаше нападения на Азербайджанската армия наскоро, които са насочени към южния сектор на фронта. Вчера следобяд започнаха тези военни действия и интересното е, че съвпаднаха с посещението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Баку. Защитниците на Нагорни Карабах се отбраняват, азербайджанската страна засега не успява да получи стратегическо предимство. Това каза в "Светът и ние" Н. Пр. Армен Едигарян, посланик на Република Армения в България.

Посланик Едигарян подчерта, че вече е доказал, че има сериозен проблем с доверието на онова, което се казва от тяхна страна. "Ако погледнем какво стана на 27 септември сутринта, това е началото на агресията, как стана така, че като започнаха престрелките, имаше представители на турска информационна агенция? Това е типичен заговор, това ми напомня на подобни инциденти от историята на 1 септември 1939 г., когато Германия напада Полша и обвинява Полша в нападението. В случая Азербайджан започна агресията в Нагорни Карабах", заяви Н. Пр. Едигарян.

"Искам да обърна внимание на два основни въпроса. Първо Турция, каквато е днес и чийто предшественик беше Отоманската империя, която извърши геноцид срещу арменския народ, турският президент днес се опитва да казва на арменците какво да правят, но той няма морално право за това. Второ- нараства опасенията, страховете, притесненията в международната общност във връзка с рисковете този конфликт да се разпространи. Например, днес президентът на Иран се обърна към президента Алиев. Имаме малко информация за този разговор, но знаем, че азербайджанското обстрелване в южната част на фронта достига и до територията на Иран. Това е ясен пример, ясен знак колко опасно е този конфликт да се разшири", подчерта посланикът на Армения в България.

Но може би най-важното е участието на чужди бойци, наемници от Близкия изток, които бяха споменати вчера от ръководителя на руското разузнаване Наришкин. Той ясно е казал, че "Султан Мурад" и други организации участват.

Н. Пр. Армен Едигарян: Няма да е преувеличено да кажем, че този регион в момента се превръща в предната линия на борбата срещу международния тероризъм.

Нагорни Карабах гласува своята независимост през декември 1991 г. с референдум. Позицията на Армения тогава е била да подкрепи правото на самоопределение на хората от региона.

Н. Пр. Армен Едигарян: Армения подкрепя международната общност и каузите, които тя отстоява,  Групата от Минск със съпредседателите и които искат да се водят преговори без предварителни условия. Ние, обаче, не сме чули от Баку някаква реципрочна реакция. Международната общност трябва да притисне Азербайджан, за да се върнат те отново на масата за преговорите, да се прекрати войната.