Посланик Бъчварова: Изключителната благодарност към българския народ се изразява при всеки повод и при всяка среща

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

У нас и по света днес честваме спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. На този ден преди 78 години е спряна депортацията на 50 000 евреи от старите предели на България след среща на депутата Димитър Пешев с тогавашния министър на вътрешните работи Петър Габровски. По темата разговаряхме с посланика на България в Израел Румяна Бъчварова.

Датата е отбелязана отново в Тел Авив с представители на българските организации и очевидци на събитията и техните наследници, разказа тя. Пред паметника на българските спасители в града, който е близнак с този, който се намира между Университета и Народното събрание, се събира българската общност.

Събитието е много вълнуващо, сподели посланик Бъчварова.

Различното тази година е, че по инициатива на посолството, годишнината ще бъде отбелязана и чрез поклонение пред паметниците на спасяването, които се намират в Хайфа, в Йерусалим, пред Българската гора. Представители на посолството ще посетят института, в който са отбелязани местата, на които са били населени евреите в България, Гърция и Македония.

По думите й, макар че преките участници в събитията намаляват, се разширява кръгът на благодарността, които тези хора таят и изразяват. Много вълнуващо е да установиш, че въпреки че тези събития са били преди толкова много време, паметта за тях е запазена и изключителната благодарност към българския народ се изразява при всеки повод и при всяка среща, отбеляза тя.

Посланик Бъчварова определи като уникално постижението ваксинирането на над 5 млн. граждани в Израел. Това създава условие постепенно да се отхлабват мерките и да се отвори държавата. Ваксинацията е успешен модел за справяне с ковид кризата, подчерта тя.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад