Посланик Плугчиева: Ситуацията в Черна гора е е много сложна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В началото на есента в Черна гора бяха проведени избори. Резултатите сложиха край на 30-годишното управление на  социалистите на Мило Джуканович, което доведе до силно фрагментиран парламент и мандат за съставяне на правителство за Здравко Кривокапич.

„Изборите на 30 август преминаха в спокойна, мирна атмосфера, много цивилизовано, което изненада абсолютно всички, показа висока политическа зрялост. Но като че ли хубавите новини свършват дотам и започнаха сериозните противоречия“, каза в „Светът и ние“ българският посланик в Подгорица Меглена Плугчиева.

В парламента има повече от 15 партии в 7 парламентарни групи, а бившата опозиция, вече новото парламентарно мнозинство, е консолидирана в три коалиции. Освен фрагментацията, проблем са и различията, които започват от крайно просръбска нагласа  и стигат до другия полюс, който е проевропейски, пронатовски и отговаря на 2/3 от нагласите в обществото в полза на проевропейската ориентация на страната, отбеляза тя.

„В момента все още текат преговорите за съставяне на правителството. Те са изключително тежки, особено в сектора на сигурността. Ситуацията е много, много сложна на фона на задълбочаващата се икономическа криза – прогнозите са за минус 12% спад на БВП, дори днешната прогноза на Централната банка са за 17%,  за 7 месеца безработицата се е покачила с 27%. Изобщо ситуацията е много сложна“,  описа обстановката в западнобалканската страна посланик Плугчиева.

През последната седмица средно 29-30% от направените тестове за коронавирус в Черна гора са положителни. Отчита се лека тенденция към намаляване на броя на заразените. Българските граждани трябва да знаят, че ако единствено преминават транзитно през съседните на Черна гора държави, ще могат за влязат в страната без да представят отрицателен PCR, направен до 72 часа, съобщи още българският дипломат.

Какво още каза Меглена Плугчиева вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад