Посланик Румен Александров: Нидерландия има умерен, прагматичен подход към COVID кризата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нидерландия демонстрира особен подход към COVID пандемията и специално отношение към членството на България в Шенген. Тези теми коментира посланикът ни в Хага - Румен Александров, при гостуването си в студиото на "Светът и ние".

"Нидерландия днес е на трето място в Европа след Великобритания и Германия по брой на българските студени. Броят им расте изключително бързо, а през последните една-две години забелязваме и по-голям интерес, вероятно заради Брекзит", каза той.

По думите му нидерландските университети водят гъвкава политика в условията на COVID криза.

"До голяма степен е оставено на самите университети да преценят дали да преминат към присъствени занятия от тази есен или да продължат с онлайн обучението. В по-голямата част става въпрос за смесен вариант", добави Александров.

Адресно регистрираните в Нидерландия българи вече са над 40 000, но броят на реално пребиваващите български граждани в страната е между два и три пъти по-висок - предполагаме, че са между 90 000 и 100 000 души, допусна дипломатът.

Румен Александров подчерта, че Кралство Нидерландия от самото начало на COVID пандемията "подхожда много умерено, разумно и прагматично към ситуацията".

"В началото те се въздържаха от предприемането на крайни мерки... Там не се стигна до ситуация, в която да се ограничава движението на хората - напротив, те бяха насърчавани през цялото време, макар за индивидуални форми на спорт и физическа активност, което беше съществена разлика с другите държави", добави той.

Според него в резултат на умерен подход икономическият ефект на COVID кризата "не е толкова сериозен, както в други страни-членки на ЕС".

На въпрос за отношението на Нидерландия към присъединяването на България към Шенген Александров препоръча този въпрос "да се разглежда в един много по-широк контекст".

"От страна на Нидерландия има до известна степен догматичен подход. Тоест, те държат формално механизмът за сътрудничество и оценка да приключи и едва тогава да дадат своето съгласие за Шенген, въпреки че и те самите отчитат факта, че формално механизмът за сътрудничество и оценка и Шенген не са свързани", обобщи той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад