Посланик Веселин Дянков: Тунис може да бъде пример за целия северноафрикански регион

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тунизийският премиер Хишем Мешиши уволни петима министри от наскоро променения кабинет, преди още новият правителствен състав да е положил клетва пред президента. Северноафриканската страна преминава през икономически спад на фона на безредици и екстремистки нападения след свалянето на дългогодишния диктатор Зин ал Абидин бен Али през 2011 година.

Какво се случва в Тунис 10 години след Арабската пролет и какви са общите теми с България? На въпросите в “Светът и ние” отговори бъдещият ни посланик в страната – Веселин Дянков.

“Тунис в момента се сблъсква с някои предизвикателства във вътрешно-политически и социално-икономически план. Някои от тях са свързани с пандемията от COVID-19, както е навсякъде по света”, каза той и добави: “Много важно е да отбележим, че всъщност Арабската пролет започна от Тунис. За тези 10 години, въпреки трудностите пред страната, Тунис постигна значителни успехи в утвърждаването на демократични институции, провеждането на демократични избори. Така че Тунис може да бъде пример за целия регион.”

Дипломатът припомни, че още в началото на Арабската пролет България беше сред първите държави, предложили подкрепа на Тунис в извършването на демократичния преход.

По думите на посланик Дянков в северноафриканската държава много стриктно се спазват противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19, а пандемията оказва изключително негативно отражение върху икономиката на Тунис, защото страната е световно утвърдена туристическа дестинация.

“Около 14-15% от БВП се формират от туристическия сектор, в който са заети над 400 хиляди души… Това дава отражение върху цялостната социално-икономическа ситуация в страната”, уточни той.

Какво още коментира дипломатът вижте във видеото!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад