Посланикът на Иран у нас за ядреното споразумение и отношенията със Запада

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Можем да изброим няколко причини за убийството на иранския учен Мохсен Фахризаде, извършен от Израел в колаборация с настоящата администрация на САЩ, лично аз вярвам, че най-важната причина е провалът на политиката на максимален икономически натиск срещу иранската нация и опитаът за унищожаване на всякакви нови вратички за дипломация, заяви в интервю за "Светът и ние" посланикът на Иран у нас Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули.

"Победата на Байдън и прекратяване на политиката на този максимален натиск и създаването на нов политически климат накара израелците да засилят усилията си за унищожаване на всякакви нови вратички за дипломация. В миналото има много случаи на Израел, в които са използвани терористични действия за създаване на кризи с цел подкопаване ан дипломацията", заяви Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули.

"Редица анализатори са на мнение, че терористичното убийство на иранския учен, осъществено със зелената светлина на администрацията на Тръмп, е с цел да създаде остро напрежение в региона и да провокира Иран към остра и недобре обмислена реакция, която да проправи пътя към военен конфликт, но иранските власти показаха, че не се поддават на емоции при вземането на решения", отбеляза посланикът. 

Той подчерта, че този акт няма да бъде оставен без отговор, но кога, къде и как ще бъде даден отговор се определя от решенията на отговорните личности в държавата. 

На въпрос има ли вероятност Иран да се върне в ядреното споразумение, да отпаднат санкциите при бъдещото управление на Байдън,  Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули заяви: "Независимо коя партия - Демократична или Републиканска идва на власт в Съединените щати, не оказва голямо влияние върху цялостната стратегия на САЩ спрямо Иран и само тактиките се променят. Иронията е, че САЩ със своите неподходящи намеси в нашия регион са най-важното предизвикателство за сигурността и стабилността на региона. Говорят за предизвикателството на Иран. Бих искал да ви напомня, че не Иран напусна Съвместния всеобхватен план за действие, по-известен като Ядреното споразумение с Иран от 2015 г., така че да иска да се върне. САЩ, оспорвайки това голямо постижение на дипломажията и мултилатерализма, едностранно и незаконно се оттеглят от споразумението."

Какво още каза посланикът на Иран в България за Ковид пандемията вИран и за двустранните ни отношения - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад