Посланикът на Португалия у нас: Мнението на София за РСМ трябва да бъде уважено

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Начало на преговорния процес за ЕС със Скопие и Тирана беше сред приоритетите на португалското председателство. Португалия положи големи усилия, за да направи пробив, но днес чухме, че португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш подчерта, че позицията на София трябва да бъде уважавана.

В предаването "Светът и ние" посланикът на Португалия в България Н. Пр. Ана Мария Рибейро да Силва, отбеляза, че става дума за много дълги и чувствителни процеси и трябва да бъдат отчетени различните подходи на страните членки.

"Винаги сме работили за осъществяването на възможно по-голям напредък. Направихме едно предложение, върху което бяхме работили няколко месеца. Надявахме се то да е приемливо и за двете страни, да е честно и то да представлява основата за продължаване и завършване на преговорите - или интеграцията на Албания и Република Северна Македония в Европейския съюз. България е страна член и като всяка друга мнението ѝ трябва да бъде уважено, да бъде разбирано и да бъде проучвано. Това не означава обаче, че не трябва да слушаме другите. Ние сме честни посредници, направихме всичко по силите си, но сме наясно, че това ще отнеме време", посочи Н. Пр. Ана Мария Рибейро да Силва.

По повод приключващото председателство на Европейския съвет на страната тя заяви, че то е започнало в много труден период заради COVID предизвикателството, но съвместно с ЕК и другите държави-членки са намерени решения, "за да дадем подобаващ отговор на пандемията".

"Едно от добрите постижения на това председателство е фактът, че успяхме да се справим с механизма за разпределението на ваксините и да създадем организация, така че те да стигнат до всеки. "Зеленият" сертификат, който ще влезе в сила от 1 юли, също е едно от достиженията на португалското председателство. Системата вече работи в някои от страните. Това е една стъпка напред за нашите граждани, за да могат да се върнат колкото може повече до нормалността", отбеляза тя.

Дипломатът изрази надежда, че със съвместни усилия страните членки и ЕК успешно ще преодолеят и всички бъдещи предизвикателства, пред които се изправят заради новите варианти на коронавируса.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад