Послания от Светогорския манастир: Архимандрит Вартоломей пред БНТ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-голямата трудност за човечеството в момента е безразличието, което човек проявява към самия себе си. Колкото и той да се занимава с външния си вид, неговият вътрешен свят остава страдащ, защото той все повече е безразличен към вътрешното си състояние и реално остава безразличен към своето сърце.

Това каза игуменът на Светогорския манастир "Есфигмен" архимандрит Вартоломей Есфигменски в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

По думите му хората, които днес отричат науката, а носят расо, са обзети от духа на фанатизма.

"С такъв човек не може да има диалог, храни се от насилието и иска насила да налага своите идеи. Задължението на носещия расо и на всеки християнин, е да покаже чрез живота си светлината, която се таи в него и която е самият Христос", каза архимандрит Вартоломей.

За решението му да постъпи в манастира той обясни: "Вярата в Бога е нещо, което се развива, но принципно съществува в човека. Когато настъпи часът той да вземе решение, да се посвети на Бога в монашеско служение, това е решение на живота. То е живот. Не може да се опише с думи - това е подобно на любовта."

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад