Какви са причините за увеличаването на цените? Анализ на икономистите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Последните месеци наблюдаваме осезаемо повишаване на потребителските цени, но това не е изненада. Защото производствената инфлация вече е двуцифрена и това води до реакция и с потребителските цени, т.е. цените, които усещаме, когато влезем в магазините. Има подобен натиск и той те първа ще се засилва. Това каза Владимир Сиркаров, икономист от Съвет по икономически и публични политики, УНСС в "Денят започва".

"Ковид и фискалните стимули са едно много добро оправдание, за това, че цените се увеличават. Това, което наблюдаваме в момента, е в резултат от дългогодишната политика на централните банки. Както знаете Федералният резерв и Европейската централна банка не спират да печелят пари. Поради това, че България е тясно свързана със страните от еврозоната, ефектите от паричната политика се пренасят", уточни доц. Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания, БАН.  

Той допълни, че парите в обращение в България се увеличват с двуцифрени темпове, а брутният вътрешен продукт се увеличава с 3-4% на реална база. Нормално е, когато има такова нагнетяване на парите в обращение и то несъразмерно спрямо стоките, да има едно рязко освобождаване на инфлацията.

"По три линии може да се контролират цените - централните банки със своята парична политита, правителствата чрез антиинфланционна фискална политика, регулаторни институции, които се грижат за контрола върху цените", изясни Владимир Сиркаров.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад