Пожарите в страната и пожарите в политиката - коментар на Силвия Великова, Татяна Буруджиева и Христо Панчугов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според мен имаме два изхода. Единият е, да отидем най-накрая всички на избори, да гласуваме и да поставим нещата наред, защото изборите наистина са отговорност на гражданите да си подредят къщата. Вярно е, че подреждаме с налични материали, това имаме. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Татяна Буруджиева.

"Второто е, най-накрая политиците да разберат, че никой не гласува за да могат те да станат депутати, да се закълнат и да започнат да работят, и като влязат в парламента да започнат да обясняват каква им е програмата," бе категорична тя и допълни, че парламентът е безсмислен да  ако няма правителство, защото в политиката, освен да направиш закони и правила, трябва да има някой, който да формулира какво ще се прави и да го направи.

Не мисля, че хората упрекват огнеборците. Хората упрекват управляващите, които не разбраха, че в България климатът се променя, че през лятото по това време ще има пожари и трябва да сме готови за тези пожари, смята Силвия Великова. 

"Освен това, както винаги политиците употребиха случая - със снимките, с подходящото облекло и интервютата, които даваха на фона на изгорените ниви," каза тя и даде пример с политическа партия, която е направила прессъобщение за това как депутатите й участвали активно в гласуването на допълнителните средства за пожарите.

"Ами на тях това им е работата. Няма нужда с прессъобщения да ни съобщават, че са загрижени за хората и са гласували нещо, което трябва да правят."

От кризата с водата в Перник до този момент е ясно, че има едно средно ниво на държавната администрация, което би следвало да отговаря за подобен тип регулярни събития, в рамките на техните правомощия, констатира Христо Панчугов. 

"Но в България много отдавна институционалната среда не позволява някой да взема решения, без да има политическа отговорност, т.е. ако няма министър. Няма сила, която да накара обикновения чиновник в държавната администрация да създаде план за да реагира на такива неща."

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад