Правосъдната реформа. Равносметка и очаквания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съдиите и прокурорите имат различно правно положение и не бива да бъдат приравнявани и поставяни под общ знаменател. Това заяви Татяна Жилова, председател на Съюза на съдиите в България.

В началото, когато избухна този скандал в прокуратурата, където бяха направени тези осветлявания за политически влияния и намеси, ентусиазмът на обществото беше по-голям, но и заявките на политиците бяха по-отчетливи. Свидетели сме на първите стъпки, които се направиха, с гласуването на първо четене на механизма за търсене на отговорност на главния прокурор. Той беше оценен като стъпка в правилната посока. Но покрай този ентусиазъм като че ли се неглижират други въпроси и се поставят подводни камъни, които не само че няма да поставят съдебната система на по-здрава основа, но биха били предпоставки за повече скандали в бъдеще, каза Жилова.

Тя подчерта, че има огромна разлика между функциите и обществените задачи на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

И допълни, че има данни за предизвестени конкурси. В медиите понякога се обявяват предварително имената на тези, които ще спечелят конкурсите, но обществото предъвква всичко това. И когато всичко се върна като бумеранг, започва да се осъзнава размерът на вредата, която се причинява и  не само на съдиите и прокурорите, но и на цялото общество.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад