Правосъдната реформа - скандали, позиции и решения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На финала на настоящето НС някои аспекти на т.нар. съдебната реформа се превърнаха в основен фокус на дебатите и гласуванията. Макар в последния момент и с малък шанс за реални промени, имаме заявка това да е първа и основна тема на следващото НС. 

Що е то съдебна реформа и как трябва да изглежда тя коментирахме в „Денят започва“ със съпредседателя на гражданския съвет към ВСС  Мария Карагьозова и с юриста Николай Хаджигенов.

„В дневния ред на политиците се изчерпва съдебната реформа с контрола върху главния прокурор, а това не е в дневния ред на съдебната власт“, смята Мария Карагьозова.

По повод законопроектът, който е в внесен от Крум Зарков и от неговия екип, Карагьозова коментира, че служебният кабинет няма правомощия, с които да прави сериозни структурни промени в съдебната власт.

„Основната тема според мен e доколко тези законопрoекти са допустими. Има решение 20 на Конституционния съд още от 1992 г., което ясно казва колко са тесни правомощията на служебния кабинет. Той дори няма право да приеме бюджет, камо ли да обърне съдебната система с хастара нагоре“, добави Карагьозова.

„Особено иронично е, че хора, които не са влизали в съд, правят съдебна реформа“, добави Хаджигенов.

Според него реформа в правосъдието може да се направи и без да се променя Конституцията.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад