Ще има ли промени при застраховките за пътуване в чужбина на превозвачите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В НС се дискутират предложения за промени, свързани със "зелената карта" при пътуване в чужбина на автомобилните превозвачи. Едно от тях е застрахователите първо да изплащат нанесени щети, после да предявяват претенции, ако имат основание. Заради това се обмисля и цената на застраховката да се оскъпи двойно. Темата в "Денят започва" коментира Димитър Димитров от камарата на автомобилните превозвачи.

"Тези пари не се плащат директно на увреденото лице или на въпросните фирми - кореспонденти, а седят като гаранция. Промените предвиждат едно плащане без необходимите доказателства, че на увреденото лице е платено. Отваря се една врата за изключително много измами. И към момента не е тайна, че към нашето бюро "Зелена карта" идват измами, които българските застрахователи в някои случаи са принудени да изплащат, но могат да предявяват претенции или да спрат изплащането", коментира той.

Проблемът е, че когато се извърши измама с такава застраховка, едва ли след две-три години, когато бъде осъдено, лицето ще може да върне парите, които е взело. Ставали са инциденти с български шофьори, когато те не са виновни, но са били принуждавани да признават вина, да подписват документи на езици, които не разбират и т.н., разказа Димитров.

"Комисията по икономика беше бламирана заради липса на кворум, въпросът е да не се окажем заложници на политически сценарий", посочи още Димитър Димитров.

"Този проблем и двойното вдигане на полицата за "зелена карта" на превозвачите ще се отрази не само на тях, а и на всички обиковени шофьори", предупреди той.

Вижте целия разговор във видеото

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад